Af Mikkel Bang Larsen, køkkenchef hos Fazer Food Services

FAZER-PEDIA

Den rynkede, aflange og mørke tonkabønne kommer oprindeligt fra Sydamerika, hvor den er blevet dyrket i lande som bl.a. Columbia, Brasilien og Venezuela. Bønnen er både kendt for sin smag samt sin stærke og frugtige aroma, og derfor har den i tidens løb været brugt til mange forskellige formål. Eksempelvis blev bønnen ofte brugt i parfume og tobak, hvor den har været en foretrukken ingrediens for mange store og kendte brands.

Særligt efter 2. verdenskrig blev tonkabønnen populær, da den fungerede godt som erstatning for vanilje, som ellers var en dyr spise i den periode. I dag bruges bønnen stadig af nogle parfumemærker, men især i køkkenet udnyttes dens fulde potentiale, når den bruges i chokolade, makroner og andre desserter.

INSPIRATION

i forholdsvis enkle retter, hvor bønnens fine smag ikke overskygges af andre smagskomponenter. Særligt i desserter som f.eks. crème brûlée, is, creme og panna cotta kommer tonkabønnen til sin ret.