Af Andreas Ebbesen, køkkenchef i Fazer Food Services

FAZER-PEDIA

Sennep er en af grundstenene i mit køkken. Den er uundværlig i en god syltelage, vinaigrette og som emulgator, der får mayonnaisen til at samle sig.
Den stærke sennepssmag skyldes den æteriske olie, der gemmer sig i frøene og kommer frem, når frøene knuses og kommer i berøring med vand.

Sennepsplanten findes i syv arter. De mest dyrkede er sort, hvid og gul. Når
planten er i blomst, står den rank med smukke gule blomster og ligner til en
forveksling raps, som er en del af selv samme familie. Både blade og blomster kan nydes i salater eller som pynt på andre retter – enten som friske eller tørrede.

Helt tilbage i stenalderen har sennep været brugt i madlavningen, men også som naturlægemiddel har planten været populær, da de mente, at sennep kunne lindre hovedpine, maveproblemer, luftvejssygdomme, hikke og skærpe forstanden.

INSPIRATION

Jeg bruger den gerne … til alt! I mine dressinger, salater, glaceringer, tilbehør til charcuterie, rimninger, som base til en mayo… You name it! Pift evt. din sauce op med grov sennep - et par skefulde og voila! Du vil straks fornemme, hvordan
smagen intensiveres. Den er også god i “lynsalater” fx. crudité af selleri marineret med honning, citronskal grov sennep og ristede hasselnødder.